Fruktsocker till diabetiker?
Fruktsocker till diabetiker?
Jag undrar om fruktsocker är likvärdigt med sötningsmedel till diabetiker, att det inte spelar någon roll vilket man använder i bakning och efterrätter? Eller vad är fruktsocker bra för. / Ingrid Olofsson
Svar:
Hej Ingrid!
Tack för din fråga om fruktsocker! Fruktsocker har länge använts som alternativ för socker till diabetiker. Fruktsocker har nämligen 1,5 gånger sötare smak än vanligt socker och kan alltså användas i något mindre mängd. Dessutom ger fruktsocker en långsammare blodsockerstegring än vanligt socker, vilket är bra för diabetiker. Idag kan man mäta hur snabbt olika kolhydratrika livsmedel höjer blodsockret. Värdet på det benämns GI-värde och är en förkortning för glykemiskt index. Fruktsocker har ett lägre GI-värde än vanligt vitt socker vilket innebär att fruktsocker ger en långsammare blodsockerstegring.
Fruktsocker kan alltså användas som ett alternativ till socker för diabetiker. Men som alltid, det finns för- och nackdelar med allt. Det har visat sig att ett stort intag av fruktsocker kan ge förhöjda blodfetter. Fruktsocker påverkar blodfetterna mer än vad vanligt socker gör. Därför ska man, precis som med vanligt socker, använda fruktsocker med måtta.
Mitt råd till diabetiker är att använda både vanligt vitt socker och fruktsocker med viss försiktighet. Det går bra att använda vanligt socker i mindre mängd och då helst äta det söta i samband med måltid. Genom att äta något sött till efterätt påverkas blodsockerstegringen mindre än att äta sötsaker som mellanmål.
Det fruktsocker, som finns naturligt i frukt, är inte lika koncentrerat. Därför kan man som diabetiker äta ett par, tre frukter fördelat under dagen.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga om fruktsocker.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist