Efterrätt till diabetiker
Hej!
Har tidigare ställt en fråga om efterätt till diabetiker förutom fruktsallad men har inte fått något svar.Finns det ej några goda efterretter till diabetiker?
Väntar på något gott
Svar:
Hej!
Visst ska du få ett efterrättstips som passar diabetiker. Receptet ät taget från “Bra mat för alla -Mat vid diabetes och hjärtkärlsjukdom”. Broschyren finns att köpa på Apoteket.
Mandeltårta 16-18 bitar.
Mandelbotten:
2 dl sötmandel + några mandlar till garnering
¼-½ dl socker
4 äggvitor
Mal mandel och blanda med sockret (mandeln kan ev skållas).
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned mandel- och sockerblandningen.
Bred ut smeten i en rund väl smord form, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Grädda 15-20 minuter i 180 grader.
Kräm:
½ dl mjölk
1 msk socker
4 äggulor
2 tsk potatismjöl
50 g margarin
Blanda alla ingredienser till krämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under kraftig vispning tills krämen tjocknar. Sätt kastrullen i kallt vatten och vispa krämen kall. Bred krämen över mandelbotten. Hacka några mandlar och strö dem över tårtan. Ställ tårtan kallt före servering.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist