Socker och fiber i frukostflingor
Jag blir tokig! Finns det överhuvudtaget några bra flingor? Vi har världens debatt hemma nu (min sambo och jag) där han tycker att jag gått på reklamen om fiberrika flingor (typ Bran Flakes och Havrefras) för när man tittar på näringsinnehållet så innehåller hans “Crunch” från Finax både mindre socker och nästan lika mycket fibrer. Hur kommer det sig? Vilket är bäst för barnen? De har inget emot de fiberrika men de innehåller å andra sidan mer socker men smakar inte lika sött. Eller är det det här med att inte vänja dem vid att det ska “smaka” sött även om det enligt innehållet är mindre? Jag känner mig totalförvirrad.
Tack på förhand!
Helena / helena skogh
Svar:
Hej Helena!
Jag tror att det många som är förvirrade när det gäller vilka flingor som är bra och vilka som är mindre bra. Mitt bästa råd är att titta efter nyckehålssymbolen (den grön-vita symbolen). Om nyckelhålet finns på flingpaketet så betyder det att flingorna innehåller minst 9 procent fiber (torrvikt) och max 13 procent socker.
Om du granskar bran flakes så har den flingan en högre fiberhalt än 9 procent men också mer socker än vad nyckehålsmärkningen tillåter. Cornflakes innehåller däremot lite socker men har en lågt fiberinnehåll, lägre än vad nyckelhålet kräver. Därför får dessa två flingor inte märkas med nyckehålssymbolen.
Men också dessa flingor kan vara ok, det är helheten i frukosten som är viktig.
Om du väljer att äta bran flakes så kan du äta dem med mjölk, naturell yoghurt eller filmjölk. Då får du socker ifrån flingorna men inte från mjölkprodukten. Jämför om du äter både söta flingor och söt mjölkprodukt, då kan det bli lite mycket socker. Om man äter de fiberfattiga cornflakesflingorna så kan man öka på fiberinnehållet i frukosten med fullkornsbröd och frukt.
När det gäller barn och frukost så är det allra viktigaste att de äter någonting till frukost än helt låter bli, bättre söta flingor än ingenting alls. Sedan ska vi naturligtvis försöka lära barnen bra vanor med fiberrika flingor, fullkornsbröd och frukt.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist