Kolesterol och hjärt-kärlsjukdom
Hej Viveca!
Jag är lite förvirrad. I ICA Kurriren nr 15 2005 skriver Barbro Ernemo att jag ska “glömma alla varningar om kolesterol”. Eftersom jag har hjärt-kärlsjukdom i släkten och har fått rådet att hålla nere på de farliga fetterna. Dessutom skrev ju Maria Johansson i ICA kurriren i höstas att mättat fett leder till ökade kolesterolvärden som i sin tur leder till åderförkalkning. Det verkar finnas olika bud om det här och det hela lämnar mig villrådig. Hur väl underbyggd är den forskning som Ernemos artikel bygger på? / Gustaf Olsson
Svar:
Hej Gustaf!
Jag förstår att du blir förvirrad. Orsaker och riskfaktorer till hjärt- och kärlsjukdom är många. Ju fler riskfaktorer man har desto mer ska man se över och förändra dem. En person som har högt blodtryck, höga blodfetter, höga blodsockervärden, röker, stressar mycket och inte motionera har många riskfaktorer för att drabbas för hjärt- och kärlproblem. En person som har för höga blodfettsvärden men i övrigt mår bra och lever sunt har betydligt mindre risk att få hjärt- och kärlproblem. Med hjärt-kärlsjukdom i släkten anser jag att man ska vara observant på alla riskfaktorer och förhindra/minska dessa.
Du har fått rådet att vara försiktig med de “farliga fetterna” och jag antar att du har fått rådet att äta mindre av feta charkuterivaror, feta mejerivaror, kaffebröd, choklad och snacks. Jag råder dig att fortsätta vara försiktig med dessa fetter och istället använda goda fetter i form av olja (gärna raps- och olivolja), flytande matfett, äta fet fisk, nötter, frön, oliver och avokado. I den s.k. medelhavskosten, som man har sett är positiv för hjärt- och kärlhälsan, ingår dessa fetter i betydligt högre grad än vad de flesta i Sverige äter.
Dessutom är det viktigt att äta mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Då blir kosten rik på fiber och antioxidanter som är också har betydelse för hjärt- och kärlhälsan. Jag råder dig också att vara försiktig mer salt. Salt påverkar blodtrycket.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist