Socker och övervikt

Socker och övervikt Hej! Jag undrar vad som händer med kroppen när man får i sig för mycket socker och inte förbränner all den energi...

Socker och övervikt

Hej! Jag undrar vad som händer med kroppen när man får i sig för mycket socker och inte förbränner all den energi man då får i sig? Och vad sockret har haft för betydelse för övervikt bland barn och ungdomar idag, och hur det såg ut för 10 år sedan?
Skulle vara väldigt tacksam för svar!
MVH Martin Murén / Martin Murén

Svar:

Hej Martin!
Tack för din fråga om socker och övervikt, en fråga som jag tror många funderar över. Det är så här; äter vi mer energi (kalorier) än vad vi gör av med så går vi upp i vikt oavsett varifrån kalorierna kommer. En person som dricker läsk och äter godis varje dag kan vara normalviktig trots det höga sockerintaget om han eller hon inte äter över sitt energibehov (men det är ju ändå onödigt att få mycket energi från läsk och godis eftersom det är tomma kalorier – bara socker och ingen näring). Men med mycket sockerrika produkter i kosten är det lätt att gå upp i vikt eftersom de kalorierna ofta är de där extra som vi inte behöver. Socker i läsk och annan söt dryck framhålls som den värsta sockerboven. En burk läsk ger ca 100 kalorier men ger ingen eller mycket liten mättnad. Om man istället äter 100 kalorier, t ex en banan, så registrerar kroppen att den har fått energi och man känner en viss mättnad.

Högt sockerintag bidrar till att kroppen använder det lättillgängliga sockret i högre grad som bränsle och istället sänks förbränningen av fett vilket är negativt för vikten. Bara en liten del av sockret omvandlas direkt till fett i kroppen.

Barn och ungdomars viktökning har flera orsaker. En viktig sådan är att den spontana fysiska aktiviteten har minskat. Men även matvanorna har förändrats. Tittar vi på statistik över sockerkonsumtionen i Sverige så ligger den ungefär lika högt som för 50 år sedan. Men hur vi använder och äter socker idag och förr har förändrats. Förr åt man mer socker i efterrätter, sylt och bakverk. Idag finns socker i maten och godis och läsk konsumeras ofta flera dagar i veckan (istället för lördagsgodis). För barn har både frukost och mellanmål blivit sockerrika måltider. Söta flingor och sötad yoghurt/filmjölk bidrar med socker i frukosten och på dagis och fritids blir mellanmålen sockerrika om man serverar krämer, fruktsoppor och saft (vilket jag tror de flesta dagis och fritids har slutat med idag). Men det är inte bara sockervanor som har ändrats. Den regelbundna måltidsordningen är inte lika självklar längre. Större barn kan hoppa över lunchen i skolan och äta godis eller snabbmat istället och middagen på kvällen kan bli splittrad i en familj med många aktiviteter. Konsumtion av chips och andra feta snacks förekommer oftare vilket bidrar till extra energi. Det är alltså flera orsaker som har bidragit till ökad vikt hos barn och ungdomar.

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top