Mat vid giktbesvär
Hej. undrar om det finns några speciella livsmedel som eventuellt bör undvikas vid gikt, eller har det ingen större betydelse. / ulrika
Svar:
Hej Ulrika!
Gikt, inflammation i led, sätter sig ofta i stortåns inre led och begreppet “portvinstå” kommer från att man tidigt såg ett samband mellan giktbesvär och högt alkoholintag. Försiktighet med alkohol är därför mitt första råd. Ledinflammationen beror på att det har bildats kristaller av urinsyra i leden. Urinsyra bildas normalt i kroppen som slutprodukt när kroppen bryter ner en grupp ämnen som kallas för puriner. Mat som innehåller mycket puriner är kött, inälvsmat, ärtor, bönor, sardiner, makrill, sill, ansjovis och skaldjur. Personer med gikt ska därför äta måttligt av dessa livsmedel. Vid övervikt är viktnedgång att rekommendera för att minska besvären. Men viktnedgången ska gå långsamt. En snabb viktnedgång, t ex fasta, kan utlösa giktattacker. Viktigt är också att äta regelbundet, äta mycket frukt och grönsaker och att dricka ordentligt.
Må gott!
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist