Näring kvar i matlådan?
Hej Viveca!
Jag brukar göra egna lunchlådor som jag fryser ner. T.ex tinar jag fryst fisk och kyckling, tillagar, fryser igen och tinar sedan i mikron på jobbet. Försvinner det massa näring i maten när jag gör på det här sättet? Om jag äter ett stadigt lagat mål mat mitt på dan är det då ok med ett enkelt kvällsmål t.ex smörgåsar, gröt, fil o flingor m. frukt eller en soppa? Är oftast bara sugen på lagad mat en gång om dagen. mvh Marie / Marie
Svar:
Hej Marie!
Frysning av mat påverkar inte näringsbehovet nämnvärt. Varmhållning kan däremot förstöra flera vitaminer och några mineraler. Innan mikrons tid, när man ställde matlådan i värmeskåp under flera timmar, förstördes en stor del av matens näringsinnehåll. Mikrons fördel är att den värmer upp matens snabbt och en större del av näringen bibehålls. För att öka näringsintaget är mitt råd att alltid lägga till grönsaker till matlådan och gärna äta en frukt efter måltiden. Variera mellan olika grönsaker och lägg gärna till både råa och varma. Några broccoliknoppar värmer du snabbt med liten skvätt vatten i en djup tallrik i mikron.
Visst kan man äta lite lättare måltid på kvällen i form av gröt, flingor eller soppa. Det viktiga är att man inte äter samma mat som äter till frukost även på kvällen allt för ofta. Då blir variationen av olika livsmedel liten. Se också till att det finns någon färsk frukt eller grönsak i kvällsmåltiden. Skiva förslagsvis ned frukt i flingorna, variera påläggen och lägg grönsaker på smörgåsen. Välj också gärna fullkornsbröd och fullkornsflingor så ökar du mineralintaget.
Vänliga hälsningar
Viveca