Sockermängd i matbröd
hej! läste nånstans att bröd helst ska vara 0% sockerarter, och högst 3%. så jag har kollat noga på innehålsförteckningarna. upptäckte att osötat bröd innehåller 3,5% sockerarter.. hittade inget bröd som hade under 3%.. vad ska man köpa för bröd??? vi dricker ganska mycket juice i våran familj, brukar köpa bravojuicen som det inte ska vara något tillsatt socker i.Är det ett bra alternativ eller ska man välja något annat?? tack för en jättebra frågespalt / ninni
Svar:
Hej Ninni!
Det enklaste rådet när man köper bröd är att titta efter nyckelhålssymbolen på förpackningen. Nyckelhålet på bröd betyder att brödet är fiberrikt och har en begränsad sockermängd. Nya regler för nyckelhålsmärkning på bröd kom den 1 juni i år och innebär att brödet får ha en fetthalt på högst 7 g/100 g, mono- och disackerider (sockerarter) totalt högst 10 g/100g, natriumhalt högst 600 mg/100 g och kostfiber minst 4,5 g/1000 kJ. Även ett osötat bröd har några gram sockerarter. Ofta används lite socker, sirap för jäsningseffekten. Du kan titta var socker står i ingrediensförteckningen. Om det står efter jäst är det så lite socker att det jäser bort (ingredienserna står alltid i fallande ordning). Köp med fördel riktigt grovt fullkornsbröd, gärna med hela korn, så får du ett mättande, fiberrikt bröd som också innehåller mer mineraler än vitt bröd.
När det gäller juice så är det flesta juicer fria från tillsatt socker. Men juice innehåller koncentrerat fruktsocker och ger faktiskt lika mycket energi som läsk. Därför ska man inte släcka törsten med juice. Ett litet glas juice på morgonen kan vara bra men som måltidsdryck tycker jag vatten är bäst eller ibland mjölk.
Vänliga hälsningar
Viveca