Går kroppen på sparlåga?
Hej!
Kan det hända att man får för låg ämnesomsättning efter lång tid med för lågt näringsintag. Det sägs ju att kroppen ställs på “sparlåga”. Hur ska man i så fall få fart på ämnesomsättningen igen?
Jag går jättelätt upp i vikt trots att jag knappt äter något. Är GI metoden att rekommendera – har nämligen hört att man bara går ner i början av kuren.
Mvh
Birgitta / Birgitta
Svar:
Hej Birgitta!
Ja det stämmer faktiskt att kroppen sänker ämnesomsättningen om man äter långt under sitt normala energiintag under en längre tid. För att gå ner i vikt i lagom takt och behålla en normal förbränning rekommenderas en reducering på ca 600 kalorier per dag. En normal kvinna har ett energibehov på ca 2 100 kcal per dag. För viktnedgång är alltså 1 500 kalorier en rimlig nivå. Om du har ätit mycket lite under lång tid tycker jag att du först ska äta normalt under några veckor dvs äta runt 2 000 kalorier per dag. Därefter kan du trappa ned till 1 500 kalorier.
GI-metoden är egentligen inte en enhetlig metod utan finns i flera varianter. Att välja kolhydratrika livsmedel med lågt GI som fullkornsprodukter, frukt, ärter, bönor, linser mm och minska på söta produkter är det bara fördelar med att göra. Men att nästan helt utesluta kolhydratrika livsmedel, som vissa GI-förespråkare råder, rekommenderar inte jag. För vissa fungerar det bra att äta en kolhydratfattig kost, vilket ger viktnedgång, men det gör också en mer allsidig kalorireducerad kost som innehåller alla typer av livsmedel. För att behålla en viktnedgång är det viktigt att ändra sina matvanor för alltid. Att utesluta kolhydrater under en period och sedan återgå till sin vanliga mat igen ger ingen bestående förändring.
Vänliga hälsningar
Viveca