Fisk varje dag?
Hej!
Man hör ju att fisk är så nyttigt, speciellt fet fisk innehåller mycket nyttigt fett.
Jag är väldigt förtjust i makrill i tomatsås som köps i konserv och äter det nästan dagligen till frukost. Är det en fisk som innehåller nyttigt fett? Finns det någon risk med att äta det så ofta som jag gör? / Lovisa
Svar:
Hej Lovisa!
Makrill liksom lax och sill hör till de fetare fisksorterna och innehåller mycket av de nyttiga fettsyrorna omega 3. Omega 3-fettsyror är livsnödvändiga för oss och kan bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är inga problem att äta makrill dagligen, tvärtom, fortsätt med det! Vi rekommenderas att äta fisk 2-3 gånger i veckan men det är nog få som äter fisk så ofta. Även om man säger “fet fisk” så innehåller fisk inte speciellt mycket fett. Makrill innehåller ca 16 g fett per 100 g. Om man jämför med falukorv så har den en fetthalt på 23 g per 100 g. Dessutom innehåller falukorv mycket mättat fett, det fett som vi ska minska på.
Vänliga hälsningar
Viveca