Vegandiet och GI

Vegandiet och GI Hej!jag är intresserad av gi-dieten men är vegan och det verkar så svårt att följa. Kan du tipsa om en vegansk dagsmeny...

Vegandiet och GI

Hej!
jag är intresserad av gi-dieten men är vegan och det verkar så svårt att följa. Kan du tipsa om en vegansk dagsmeny som följer gi?

tack! / lisa

Svar:

Hej Lisa!
GI-diet ser lite olika ut beroende på vem som förespråkar den. Att välja kolhydratrika livsmedel med lågt GI är förstås grunden i dieten men en del förespråkar även mycket lite andel kolhydrater totalt och istället ökad mängd protein. Det handlar om mer kött, fisk, kyckling. Vegandiet är istället en kolhydratrik diet. GI-förespråkare anger också ofta försiktighet med potatis, rotfrukter, bananer mm vilket är viktiga livsmedel för en vegan. Vegandiet och proteinhög GI-diet är alltså två olika dieter med olika syfte. Däremot kan du som vegan med fördel välja kolhydrater med lågt GI t ex alla ärter och bönor, surdegsbröd och bröd med hela korn är bra val. Ärter, bönor och linser är också vegandietens viktigaste proteiner och ska därför ingå i kosten dagligen. Välj också fullkornpasta istället för vanlig pasta, bulgur istället för couscous och råris istället för vanligt ris. De har lägre GI och högre innehåll av mineraler. Även fettkvalitet förespråkas mycket i GI-diet. Fettkvaliteten i vegandiet är bra till följd av frånvaro av animaliska livsmedel som innehåller mättat fett och användning av nötter, frön, avokado, oliver och olja.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top