Ok att äta potatis?
Hej!
Jag vill egentligen inte gå vare sig upp eller ner i vikt, utan är nöjd med min nuvarande vikt (strax över 70 kg till 176 cm). Däremot är jag rätt känslig för lågt blodsocker, blir yr, illamående och frusen om jag inte äter regelbundet, har även upplevt svimningstendenser av rent socker (t.ex. läsk) på tom mage.
Jag upplever mig som en person som “alltid” är hungrig men som inte så lätt går upp i vikt, var underviktig under hela min uppväxt trots att jag åt mycket.
GI-kosten intresserar mig för att den utlovar ett jämnare blodsocker och en längre mättnadskänsla, men jag är lite skeptisk till en del av de mer fanatiska uttalandena. Fick höra att potatis är väldigt onyttigt, att potatis omvandlas till rent socker o.s.v. Hur farligt är det egentligen att äta mycket potatis? Vet med mig att det blir en hel del potatis. Sällan som kokt, dock potatissallader, ugnsbakad, i olika ugnsrätter, soppor eller ugnsbakade klyftor tillsammans med morot och kålrot (blir det i så fall nyttigare av att man blandar i motrot och kålrot?). Potatis är en billig och lättanvänd ingrediens – hur “farlig” är den egentligen? / Erika
Svar:
Hej Erika!
Det låter som du är mycket känslig för lågt blodsocker vilket inte är helt ovanligt. Det viktigaste för att hålla blodsockret jämnt över dagen är att äta regelbundet frukost, lunch, middag och mellanmål både på för- och eftermiddagen. Det får inte heller gå för många timmar mellan måltiderna. Frukost och mellanmål som ger längre mättnadskänsla ska innehålla långsamma kolhydrater (kolhydratrika livsmedel med lågt GI-värde) och något proteinrikt. Frukosten ska lämpligen innehålla fullkornsbröd, gärna med surdeg och hela korn, havregrynsgröt som kan kokas på hälften havregryn och hälften havrekli för att få riktigt mycket havrefiber sk betaglukaner som förlångsammar blodsockerstegringen eller fiberrika och sockersnåla flingor/müsli, yoghurt eller filmjölk, helst naturell och något proteinrikt pålägg samt frukt. Lite fett ska naturligtvis också finnas med t ex matfett på brödet, nötter, frön. Mellanmålen bör vara ganska stadiga, enbart en frukt är för lite men tillsammans med t ex en smörgås med något proteinrikt pålägg som ost, skinka eller kalkon går det bra. Yoghurt med fiberrika flingor eller keso med fruktsallad och hackade nötter är andra mellanmålsalternativ.
Så till potatisfrågan. Visst kan du äta potatis trots att potatis har ett högt GI-värde men du kanske inte ska äta för stor portion potatis. Skulle du äta enbart kokt potatis på tom mage ger den en snabb blodsockerstegring. Men vi äter ju inte potatis på det viset. I en måltid ingår fler komponenter som styr hela måltidens GI-värde. Måltiden innehåller protein och fett av något slag som fördröjer magsäckstömningen och du kanske äter ärter eller bönor och tar olje-vinägerdressing på salladen som också påverkar hur snabbt blodsockret stiger av hela måltiden. Det är alltså fler saker än enbart GI-värdet på ett livsmedel som styr blodsockerstegringen efter en måltid. Mitt råd till dig är att inte äta för stor portion potatis, att alltid äta något proteinrikt i måltiden och gärna lägga till ärter eller bönor. Den kalla kokta potatisen har lite lägre GI-värde så potatissallad kan alltså vara bättre än kokt potatis. Ugnsbakad potatis har däremot något högre GI-värde likaså morötter och kålrötter. Potatis är ett mycket näringsrikt livsmedel som är olyckligt att ta bort från kosten. Vill du ha långsamma kolhydrater till lunch och middag är fullkornspasta och bulgur bra alternativ.
Vänliga hälsningar
Viveca