Waranbehandling och vitamin K
Jag är waran patient.
Jag skall vara försiktig med k vitamin.
Men jag får inte fram på mina sökningar vad jag skall vara försiktig med.
Vad jag vet är det broccoli, surkål, persilja, dill, spenat och jordgubbar samt baljväxter. Vad är baljväxter mer än ärtor? Var kan man hitta eller finna en skrift vad jag skall var försiktig med.
Tack på förhand om jag kan få hjälp med detta.
Hälsningar Margareta Kohlén Harju / Margareta Kohlén Harju
Svar:
Hej Margareta!
När man behandlas med waran behöver man inte helt utesluta livsmedel som innehåller vitamin K. Viktigast är att försöka ha ett så jämnt intag som möjligt. Om du t ex brukar strö persilja över maten kan du göra det även nu. Men de
K-vitamininnehållande grönsaker som du sällan äter ska du däremot vara försiktig med. Gröna grönsaker som spenat, brysselkål, broccoli, grönkål, huvudsallat, gräslök, persilja, dill och gröna ärter är de som främst innehåller vitamin K. Andra grönsaker som också innehåller K-vitamin är surkål, vitkål och purjolök. Svarta, röda och bruna bönor tillhör liksom gröna ärter familjen baljväxter. Men dessa bönor behöver du inte undvika, de innehåller mycket lite K-vitamin.
Bland bären innehåller förutom jordgubbar även blåbär, lingon, hallon och röda vinbär vitamin K. Se alltså upp för att “frossa” i bär under bärsäsongen. Lite lingonsylt till köttbullarna går däremot bra. Nypon innehåller även de vitamin K så viss försiktighet mer nyponsoppa. Bland frukterna är kiwi den frukt som man ska äta mindre av.
Vänliga hälsningar
Viveca