Risk för ketos?
Hej.
Jag har en mycket viktig fråga.
Jag har bantat sedan november månad förra året och sammanlagt lyckats gå ner 7 kilo. Allt genom att äta 800 kalorier varannan vecka och 1300 kalorier varannan vecka.
Jag utesluter ingen mat, äter lite av allt, alltså även kolhydrater. Nu har jag precis hört talas om sk ketoner och hur skadliga de kan vara i hög mängd i blodet. Är jag i riskzonen för att jag går på en lågkaloridiet? Borde jag kolla mitt blodsocker eller liknande?
Dessutom undrar jag, jag försöker undvika alkohol så mkt som möjligt, men hur pass farligt är det att dricka om man som jag går på lågkaloridiet?
Jag vet att bantning inte är det ideala men tack vare detta har jag lyckats bli av med de kilon jag hatat i mina 17 levnadsår.
Snälla hjälp mig jag behöver råd. / Sara
Svar:
Hej Sara!
Gratulerar till din viktnedgång! Det är bra att du inte utesluter någon mat utan äter lite av allt. När man utesluter livsmedel är risken stor att man missar många vitaminer och mineraler. Eftersom du äter kolhydratrika livsmedel behöver inte vara orolig för ketos. Extra viktigt är att äta kolhydrater de veckor du bara äter 800 kalorier. Då måste du också se till att en stor del av kalorierna kommer från protein så du inte förlorar muskelmassa. Så länge du äter kolhydrater är det inte något problem och du behöver inte ta några prover.
Alkohol ger mycket energi, många kalorier, och bör undvikas när man ska gå ner i vikt. När du inte har druckit alkohol under en period och dessutom äter lite mat kommer du att känna av alkoholen mycket lättare. Med andra ord, du blir lättare berusad. Men det är inte farligt att dricka något glas vin när man går på lågkaloridiet.
Vänliga hälsningar
Viveca