GI och diabetiker
Vi håller på att arbeta om glykemiskt index (GI) och vi vore tacksamma om du kunde svara på en fråga:
– Vad har GI och diabetiker gemensamt, bör de som har diabetes använda GI eller inte, och isåfall varför?
Tack på förhand
Pernilla Engelbrektsson
Svar:
Hej Pernilla!
GI (glykemiskt index) ät ett mått som från början togs fram som hjälpmedel för diabetiker. Diabetiker har brist på hormonet insulin. Insulin är nödvändigt för att ta hand om kolhydraterna vi äter. När kolhydrater från t ex bröd brutits ned till enkla sockerarter i tarmen och går ut i blodet som blodsocker ser insulinet till att föra blodsockret vidare in i celler. När det är brist på insulin har kroppen svårt att sänka blodsockret. GI är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs efter man har ätit olika typer av kolhydrater. Till exempel har vitt bröd högt GI d vs det vita brödet höjer blodsockret snabb. En snabb blodsockerhöjning kräver mer insulin vilket är negativt för diabetiker. Grovt bröd med hela korn har ett lägre GI ger en långsammare blodsockerhöjning vilket är bättre för diabetiker. Nu vet man att välja livsmedel med lågt GI är bra för alla, inte bara diabetiker.
Vänliga hälsningar
Viveca