Stora förändringar av K-vitaminintag kan påverka effekten av behandling med waran

Stora förändringar av K-vitaminintag kan påverka effekten av behandling med waran Min man har nyligen fått en propp och tar nu Waran. En läkare sa...

Stora förändringar av K-vitaminintag kan påverka effekten av behandling med waran

Min man har nyligen fått en propp och tar nu Waran. En läkare sa att kål inte var bra att äta, andra har sagt att han bör undvika alla gröna grönsaker pga K-vitaminet. Var kan man få reda på fakta om vilket som gäller?

Tacksam för svar

Svar:

Hej Mariann!
Din man behöver inte undvika alla grönsaker, bär och frukter som innehåller K-vitamin men det är viktigt att han försöker ha ett så jämnt intag som möjligt. Han ska undvika att plötsligt öka konsumtionen av dessa. Stora förändringar av K-vitaminintag kan påverka effekten av behandling med waran. Grönsaker som är rika på K-vitaminrika; spenat, gröna ärter brysselkål, broccoli, grönkål och huvudsallat. Gräslök, persilja och dill innehåller också vitamin K men vanligen äter man så små mängder av dessa. Även vitkål och purjolök innehåller en del K-vitamin. Bland frukt är det kiwi som han ska vara lite försiktig med. Jordgubbar, hallon, blåbär, lingon, nypon och vinbär innehåller också K-vitamin och därför ska han undvika att äta enstaka stora portioner av till exempel jordgubbar under sommaren. Lite lingonsylt går däremot bra.

Hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top