Vilka fibertillskott kan användas vid glutenfri bakning
Hej! Jag undrar om psylliumfrön, fibrex, pofiber och andra fiberinnehållande ämnen går att använda vid glutenfri bakning, om det går bra att äta vid multiallergi.
Gluten, mjölk, ägg, nötter, och soja. Vad kan man använda vid bakning och vad kan man äta till frukost för att det inte ska bli så ensidigt. Hälsningar Emma
Svar:
Hej Emma!
Med så många allergier och intoleranser som du har hoppas jag att du har fått hjälp med kosten av dietist. Om inte, be din läkare om remiss till dietist. Det är viktigt att du får information om vilka produkter du kan använda.
Fibrex och pofiber är bra fibertillskott som kan användas vid glutenfri bakning.
Fibrex kommer från sockerbetan och pofiber från potatis. Psylliumfrön kan ge allergiska reaktioner och som multiallergiker med nötallergi råder jag dig till viss försiktighet.
Några frukostförslag; bovetegröt eller havregrynsgröt kokt på ren havre. Cornflakes är också bra frukostalternativ. Cornflakes som är garanterat fria från gluten är bl a av märket Schär. Till göten, flingorna kan du äta rismjölk eller havredryck. Havredryck från Oatly, Carlshamns mejeri och Solhavre innehåller under 100 ppm gluten. Det motsvarar märkningen mycket låg glutenhalt och kan användas av personer med glutenintolerans. Oatly har även havregurt, en slags yoghurt. Ät gärna gröt, flingor med bär eller frukt.
På allergimat.com kan du söka recept fria gluten, mjölk, ägg, nötter och soja.
Vänliga hälsningar
Viveca