Vill äta vegankost men är allergisk mot baljväxter
Jag har länge funderat på att gå över till vegankost. Mitt problem är att jag är allergisk mot baljväxter, därmed även sojaprodukter. Hur ska jag få i mig tillräckligt med protein?
Svar:
Hej Pernilla!
Det är tyvärr en olycklig kombination att vara vegan och allergisk mot baljväxer. Ärter, bönor och linser är de mest betydelsefulla proteinkällorna i vegankost. Sojabönan och produkter av sojabönan, till exempel tofu, ger mycket värdefullt protein. Baljväxter innehåller även andra viktiga ämnen till exempel järn och zink. Jag frånråder dig därför att äta vegankost om du inte tolererar någon form av baljväxt. Du kan äta quorn, om du accepterar att quorn innehåller liten mängd äggvita, men det blir svårt att äta quorn dagligen. En laktovegetarisk kost med mjölkprodukter är ett bättre alternativ för dig.
Vänliga hälsningar
Viveca