Vad ska jag ha i salladen
Hej,
Jag har en fundering jag gärna skulle vilja ha hjälp med. Jag älskar sallader och äter därför det väldigt ofta, oftast kombinerar jag min sallad med tonfisk eftersom jag tycker att det är väldigt gott.
Jag försöker att variera mellan olika grönsaker och tillbehör så gott jag kan men ibland tryter inspirationen och jag blir orolig att jag inte får i mig allting som kroppen behöver. Så jag undrar om det är skadligt att nästan enbart äta olika sallader som huvudmål samt vad jag kan använda mig av för några livsmedel för att variera mina sallader? Jag vill helst undvika pasta och bröd.
Tack på förhand!
Emma
Svar:
Hej Emma!
Sallader kan varieras i det oändliga och väljer du olika typer av livsmedel i dina sallader behöver du inte vara orolig. Tonfisk är nyttigt med det är viktigt att du också väljer andra proteinkällor som kött, skinka, kyckling, kalkon, ägg, ost och bönor. Sallad med rostbiff ger till exempel dig det viktiga järnet. Variera också kolhydratinnehåll. Bulgur, matvete, mathavre, matkorn, quinoa och fullkornsris är bra bas i salladen. Lite pumpafrön, rostade solroskärnor eller andra typer av frön och nötter ger salladen bra fettinnehåll. Använd gärna en oljevinägerdressing också. Om du sedan varierar dina grönsaker kan du lugnt fortsätta äta sallader som huvudmål.
Vänliga hälsningar
Viveca