Hur behåller jag vitaminerna i potatisen?

Hur behåller jag vitaminerna i potatisen? Ska jag skala potatisen innan jag kokar den, eller koka den med skalen på? Jag kokar morötter i samma...

Hur behåller jag vitaminerna i potatisen?

Ska jag skala potatisen innan jag kokar den, eller koka den med skalen på? Jag kokar morötter i samma kastrull som potatisen.
Britt

Svar:

Vanligen brukar man säga att vitamin C bevaras bättre om man kokar potatis med skal på. Men Livsmedels-verkets analys av näringsämnen i potatis 2010 visade att skalet inte verkade skydda mot urlakning av vattenlösliga vitaminer. Däremot bevarades kalium bättre i potatis kokt med skal. Det som påverkar
potatisens C-vitamininnehåll mest är hur länge potatisen har lagrats.
Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top