Förlorar kokta grönsaker vitaminer?

Förlorar kokta grönsaker vitaminer? Jag har en fråga om grönsaker. Många nyttiga grönsaker som till exempel broccoli är svårsmälta om man äter dem råa. Förlorar...

Förlorar kokta grönsaker vitaminer?

Jag har en fråga om grönsaker. Många nyttiga grönsaker som till exempel broccoli är svårsmälta om man äter dem råa. Förlorar de mycket av sitt vitaminnehåll om man kokar dem? Jag har hört att maten är mindre näringsrik i dag än förr så det känns viktigt att behålla dem som finns.
Kajsa

Svar:

Vid kokning av grönsaker sker en viss urlakning av de vattenlösliga vitaminerna, vitamin C och B-vitaminerna. Bland mineralerna är det kalium som är mest känslig för kokning. För att minimera förlusterna så mycket som möjligt kan man tänka på att koka grönsakerna i liten mängd vatten, koka så kort tid som möjligt och på låg temperatur. Men det finns undantag. Betakaroten, ett förstadium till vitamin A, frigörs och blir mer tillgängligt för oss i kokta grönsaker.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top