Hur stabiliserar jag blodsockernivån?
Jag har alltid behövt äta med jämna mellanrum för att hålla blod-
sockernivån och humöret stabilt. Efter min graviditet har det dock eskalerat. Jag måste äta med tre timmars mellanrum. Försöker tänka långsamma kolhydrater och protein. Äter till exempel keso, kvarg eller ägg till mellanmål. Men jag märker ingen skillnad.
Har ni några tips på andra mellanmål eller hur jag ska tänka med kost? Känns ohållbart och inte bra för kroppen i längden med dessa extrema blodsockertoppar och -dalar.
Lisa
Svar:
Det låter som du är noggrann med vad och när du äter men ändå snabbt blir hungrig igen. Det kan bero på att du äter för lite fett.
Fett i måltiden är viktigt för långvarig mättnad. Prova att äta lite mer fett i varje måltid och kanske speciellt i mellanmålen. Du kan till exempel äta keso tillsammans med nötter och bär eller en avokado till mellanmål. Ett annat tips är ekologiskt jordnötssmör utan socker på fullkornsbröd. Extra gott blir det med några skivor banan på toppen.
Viveca Annell