Hur hälsosamt är flingsaltet?
Har sedan länge hört om negativ påverkan av salt och lakrits i maten. Försöker själv dra ner på dessa “kryddor” (tar blodtryckssänkande medicin). Nu är det inne med både extrasalt, flingsalt, havssalt och lakrits i många recept. Hur ska jag ställa mig till detta? Tycker att många aktuella recept nonchalerar hälsoaspekten.
Bertil
Svar:
Jag håller med dig, salt och speciellt flingsalt används ofta flitigt i många matlagningstips. Högt intag av salt kan vara negativt för hälsan och vi äter i genomsnitt dubbelt så mycket salt som rekommenderas. För personer med högt blodtryck är kost med mindre salt betydelsefullt. Ett minskat saltintag sänker blodtrycket i både över- och undertryck. Det mesta salt vi får i oss kommer från färdiga produkter som ost, charkuterier, bröd, flingor, soppor, såser med mera. Mitt råd är att du minskar mängden salt i de recept du följer. Det är också bra att byta ut det vanliga saltet till ett mineralsalt till exempel Seltin eller Jozo Mineralsalt. Mineralsalter har ett lägre innehåll av natrium.
Viveca Annell