Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 125 g (1/2 burk) kesella
- 1/2 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 1 1/2 ägg
- ca 1 1/2 liter vetemjöl
- 1/2 ägg till pensling
- ca 1 dl russin till garnering
Gör så här
1
Smula jästen i en stor bunke.
2
Smält smöret, häll på mjölken och ljumma vätskan till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, kesella, salt, socker samt ägg. Blanda allt jämnt innan mjölet tillsätts, först 1 liter, sedan lite i taget tills degen släpper bunken. Arbeta degen 4-5 minuter med maskin eller lite längre för hand, tills den känns slät och smidig. Täck med bakduk och låt jäsa på dragfritt ställe 3/4 timme.
3
Ta upp degen och arbeta ihop den på bakbordet, strö på mera mjöl om så behövs. Den ska bli blank och töjbar. Dela degen i två halvor och kavla eller platta ut varje halva till en fyrkant eller oval, cirka 1 1/2 cm tjock.
4
Använd pepparkaksformar som är lite runda till sin karaktär. Hjärta, stjärna och treklöver som är 6-7 cm i diameter har vi nyttjat till bildens bullar, samt en knubbig, tillbucklad julgransform.
5
Tryck ut bullar med formarna och flytta över dem till papprad plåt. Lägg över bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 10-15 minuter. Om man