0-saffransbullar

Du behöver 50 g jäst 150 g smör eller margarin 5 dl mjölk 125 g (1/2 burk) kesella 1/2 tsk salt 2 dl strösocker 1...


50 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 125 g (1/2 burk) kesella
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 ägg
  • ca 1 1/2 liter vetemjöl
  • 1/2 ägg till pensling
  • ca 1 dl russin till garnering

Gör så här

1
Smula jästen i en stor bunke.

2
Smält smöret, häll på mjölken och ljumma vätskan till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, kesella, salt, socker samt ägg. Blanda allt jämnt innan mjölet tillsätts, först 1 liter, sedan lite i taget tills degen släpper bunken. Arbeta degen 4-5 minuter med maskin eller lite längre för hand, tills den känns slät och smidig. Täck med bakduk och låt jäsa på dragfritt ställe 3/4 timme.

3
Ta upp degen och arbeta ihop den på bakbordet, strö på mera mjöl om så behövs. Den ska bli blank och töjbar. Dela degen i två halvor och kavla eller platta ut varje halva till en fyrkant eller oval, cirka 1 1/2 cm tjock.

4
Använd pepparkaksformar som är lite runda till sin karaktär. Hjärta, stjärna och treklöver som är 6-7 cm i diameter har vi nyttjat till bildens bullar, samt en knubbig, tillbucklad julgransform.

5
Tryck ut bullar med formarna och flytta över dem till papprad plåt. Lägg över bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 10-15 minuter. Om man

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top