Aioli (vitlöksmajonnäs)

Du behöver 4 st vitlöksklyftor 1 krm salt 2 äggulor 2 dl olivolja 1.5 msk pressad citron 0.5 krm kajennpeppar eller några stänk tabasco Gör...

Tillagningstid: 20 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 krm salt 2 äggulor
  • 2 dl olivolja
  • 1.5 msk pressad citron
  • 0.5 krm kajennpeppar eller några stänk tabasco

Gör så här

Skala vitlöken och pressa i en skål. Rör i salt och gulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning tills blandningen tjocknar. Smaka av med citron och peppar eller tabasco.


Kommentar:
Med enbart olivolja kan dess smak bli väl påtaglig i aioli – med mycket vitlök. Olivoljan kan bytas ut mot till exempel majsolja eller också kan man enligt provensalska recept ta hälften oliv- och hälften neutral olja. I Nice serveras aioli till kokt fisk och självklart i fisksoppa. Men den är också god på bröd, till kokta grönsaker, räkor och till kall, skivad rostbiff.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top