Apelsinfrikadeller

Du behöver 2 msk ströbröd, vitt och osötat 2 dl mjölk 1 tsk salt 2 krm malen vitpeppar finrivet skal av 1 blond apelsin 2...


8 portioner

Du behöver

  • 2 msk ströbröd, vitt och osötat
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • finrivet skal av 1 blond apelsin
  • 2 msk klippt gräslök
  • 1 ägg
  • 350 g nötfärs
  • 5 dl grönsaks- eller kalvbuljong (fond eller tärning)

Gör så här

1
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt stå och svälla minst 10 minuter, annars smakar färsen mest bröd.

2
Blanda i salt, peppar, apelsinskal, gräslök och ägg. Arbeta i färsen till en jämn smet så raskt som möjligt. Frikadellsmeten får gärna stå och stadga sig en stund i kylen, men är ändå ganska lös.

3
Koka upp buljongen och dra sen ner spisvärmen så att vätskan bara sjuder. Klicka i frikadeller med rågad tesked – de sväller och blir större. Klicka buljongytan full, inte mer, och låt bullarna sjuda tills de flyter upp och känns genomfasta vid lätt tryck. Tag upp efterhand.

4
Satsen är stor men svår att dela, ett ägg är ett ägg! Frys gärna in frikadeller till nästa sopptillfälle.


Kommentar:
Serveras lämpligen i lättvindig grönkålssoppa!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top