Du behöver
- 2 msk ströbröd, vitt och osötat
- 2 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 krm malen vitpeppar
- finrivet skal av 1 blond apelsin
- 2 msk klippt gräslök
- 1 ägg
- 350 g nötfärs
- 5 dl grönsaks- eller kalvbuljong (fond eller tärning)
Gör så här
1
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt stå och svälla minst 10 minuter, annars smakar färsen mest bröd.
2
Blanda i salt, peppar, apelsinskal, gräslök och ägg. Arbeta i färsen till en jämn smet så raskt som möjligt. Frikadellsmeten får gärna stå och stadga sig en stund i kylen, men är ändå ganska lös.
3
Koka upp buljongen och dra sen ner spisvärmen så att vätskan bara sjuder. Klicka i frikadeller med rågad tesked – de sväller och blir större. Klicka buljongytan full, inte mer, och låt bullarna sjuda tills de flyter upp och känns genomfasta vid lätt tryck. Tag upp efterhand.
4
Satsen är stor men svår att dela, ett ägg är ett ägg! Frys gärna in frikadeller till nästa sopptillfälle.
Serveras lämpligen i lättvindig grönkålssoppa!