Äpplen i fillodeg med rödbetsdressing

Du behöver 2 äpplen (Gravensteiner) i grova tärningar (2-2 1/2 dl) 250 g lammfärs 1-2 msk olivolja 2 msk färsk grovriven ingefära 1 1/2 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • 2 äpplen (Gravensteiner) i grova tärningar (2-2 1/2 dl)
  • 250 g lammfärs
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 msk färsk grovriven ingefära
  • 1 1/2 tsk hackad färsk chilipeppar
  • 2 msk hackad färsk mynta
  • 1-2 dl crème fraiche
  • 8 ark fillodeg
  • olja och gourmetsalt
  • Rödbetsdressing:
  • 1 msk hackade kokta rödbetor
  • 1 äggula
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk ljus fransk senap
  • 1 dl matolja
  • 1 msk worcestershiresås
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 2-3 msk riven parmesanost
  • 1/2 dl finhackad färsk salvia
  • ca 1 dl torrt vitt vin

Gör så här

1
Skala och kärna ur äpplena och hacka dem i grova tärningar. Bryn lammfärsen i olivolja och mosa med gaffel, så den blir lite smulig. Blanda den med kryddorna, crème fraiche och vänd till sist i äppeltärningar.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Täck fillodegen med en fuktig handduk medan du arbetar med de olika ingredienserna – den torkar lätt ut. Ta ett ark i taget. Pensla kanterna med vatten på ett degark i taget, lägg ihop arken två och två och fördela fyllningen på arken. Pensla med vatten på insidan. Vik ihop som en liten börs och snurra till toppen. Pensla med olja, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills degen är frasig och guldbrun. Servera genast med rödbetsdressingen till.

4
Vispa äggulan med vinäger och senap och tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa ner de övriga ingredienserna i majonnäsen och späd med lite vitt vin till såskonsistens.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top