Aprikos- och mandelchutney

Du behöver 400 g torkade, grovhackade aprikoser 3 dl farinsocker 1 medelstor, hackad gul lök 4 dl vitvinsvinäger 3-4 dl vatten 1 skalat, hackat äpple...


0 portioner

Du behöver

  • 400 g torkade, grovhackade aprikoser
  • 3 dl farinsocker
  • 1 medelstor, hackad gul lök
  • 4 dl vitvinsvinäger
  • 3-4 dl vatten
  • 1 skalat, hackat äpple
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1/2 tsk mald koriander
  • 100 g mandel, skållad, grovt hackad
  • salt efter smak

Gör så här

1
Blanda alla ingredienser i en gryta. Värm upp långsamt, under omrörning tills sockret har löst sig. Låt småkoka på svag värme i cirka 45 minuter, späd med vatten allt eftersom det behövs.

2
Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar enligt följande: Diska burkarna. Skölj dem i kallt vatten med natriumbensoat (1 tsk natriumbensoat/liter vatten).

3
Ställ burkarna i en långpanna, sätt in den i ugnen på 100 graders värme och låt stå tills det är dags att använda burkarna.

4
Locken kan kokas i täckande vatten i en kastrull på spisen. Sätt på locken direkt när burkarna är fyllda.

5
Låt chutneyn svalna och förvara den därefter kallt. Den är god alldeles nygjord, men blir ännu godare med någon veckas lagring.


Kommentar:
Serveras exempelvis till kryddig rådjursstek.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top