Du behöver
- 400 g torkade, grovhackade aprikoser
- 3 dl farinsocker
- 1 medelstor, hackad gul lök
- 4 dl vitvinsvinäger
- 3-4 dl vatten
- 1 skalat, hackat äpple
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 1/2 tsk mald koriander
- 100 g mandel, skållad, grovt hackad
- salt efter smak
Gör så här
1
Blanda alla ingredienser i en gryta. Värm upp långsamt, under omrörning tills sockret har löst sig. Låt småkoka på svag värme i cirka 45 minuter, späd med vatten allt eftersom det behövs.
2
Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar enligt följande: Diska burkarna. Skölj dem i kallt vatten med natriumbensoat (1 tsk natriumbensoat/liter vatten).
3
Ställ burkarna i en långpanna, sätt in den i ugnen på 100 graders värme och låt stå tills det är dags att använda burkarna.
4
Locken kan kokas i täckande vatten i en kastrull på spisen. Sätt på locken direkt när burkarna är fyllda.
5
Låt chutneyn svalna och förvara den därefter kallt. Den är god alldeles nygjord, men blir ännu godare med någon veckas lagring.
Serveras exempelvis till kryddig rådjursstek.