Bagels

Du behöver 2 dl rågsikt 5 dl vetemjöl special 1.5 tsk salt 2 msk strösocker 50 g jäst 2 dl Ljummet vatten 3 msk olja...


9 portioner

Du behöver

  • 2 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 50 g jäst
  • 2 dl Ljummet vatten
  • 3 msk olja

Att koka i:

vatten ca 3 liter
2 msk strösocker

Gör så här

1
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt och socker i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Häll det i degen tillsammans med oljan. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen blir stadig. Täck med bakduk och ett plastsjok. Jäs cirka 45 minuter. Ta upp degen. Älta den blank och smidig. Dela den i 9 lika stora bitar.

2
Trilla runda bullar som plattas till något. Tryck hål mitt i.

3
Snurra degbullen runt pekfingret till en stor ring.

4
Platta till brödet lite.

5
Koka upp vatten och socker. Sjud några bagels i taget. De ska flyta upp, sjuda 30 sekunder, vändas och få sjuda 30 sekunder på andra sidan. Ta upp med hålslev.

6
Doppa ena sidan i sesamfrön, vallmofrön, krossad rostad lök eller annat gott. Lägg bröden med strösselsidan upp på papprad plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top