Du behöver
- 2 dl rågsikt
- 5 dl vetemjöl special
- 1.5 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 50 g jäst
- 2 dl Ljummet vatten
- 3 msk olja
Att koka i:
vatten ca 3 liter
2 msk strösocker
Gör så här
1
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt och socker i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Häll det i degen tillsammans med oljan. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen blir stadig. Täck med bakduk och ett plastsjok. Jäs cirka 45 minuter. Ta upp degen. Älta den blank och smidig. Dela den i 9 lika stora bitar.
2
Trilla runda bullar som plattas till något. Tryck hål mitt i.
3
Snurra degbullen runt pekfingret till en stor ring.
4
Platta till brödet lite.
5
Koka upp vatten och socker. Sjud några bagels i taget. De ska flyta upp, sjuda 30 sekunder, vändas och få sjuda 30 sekunder på andra sidan. Ta upp med hålslev.
6
Doppa ena sidan i sesamfrön, vallmofrön, krossad rostad lök eller annat gott. Lägg bröden med strösselsidan upp på papprad plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. Kan frysas.