Bakad leverpastej med buljonggelé

Du behöver 400 g leverfärs (mald lever) späck ca 100 g malet 1 st lök liten gul 25 g smör 3 msk vetemjöl 2 dl...


4 portioner

Du behöver

  • 400 g leverfärs (mald lever)
  • späck ca 100 g malet
  • 1 st lök liten gul
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar lite nymalen
  • 0.5 tsk kryddpeppar malen
  • 3.5 msk portvin

BULJONGGELÉ:

1 dl köttbuljong kraftig och mörk
1 st gelatinblad
1 tsk portvin

SERVERING:

4 skiva franskbröd
4 skiva bacon brynt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en liten långpanna med vatten till vattenbad.

2
Köp färdig leverfärs eller kör levern i mixer eller matberedare tillsammans med späcket i bitar. Skär löken i klyftor och kör också den med färsen.

3
Smält smöret i en liten kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka upp under vispning och dra kastrullen av plattan när såsen tjocknar. Vispa i ägget och krydda med salt, vitpeppar, kryddpeppar och lite portvin.

4
Blanda såsen väl med leverfärsen och häll upp smeten i en smord, avlång pastejform (1 1/2 liter). Grädda pastejen i vattenbadet i ugnens nedre del cirka 40-50 minuter – prova med en sticka. Lös upp gelatinbladet i mörk, kraftig buljong, smaksätt med lite portvin. Låt stelna och hacka sedan geléet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top