Baklava

Du behöver 200 g filodeg 250 g smör 400 g sötmandel finhackad 1 msk kanel 1 dl ströbröd 1 dl strösocker Sockerlag: 4 dl strösocker...


0 portioner

Du behöver

  • 200 g filodeg
  • 250 g smör
  • 400 g sötmandel finhackad
  • 1 msk kanel
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl strösocker

Sockerlag:

4 dl strösocker
2 dl vatten
citron ca 1

Gör så här

1
Halvera fillodegsarken, de ska mäta cirka 20×30 cm. Håll dem fuktiga under en våt handduk, de torkar lätt. Smält smöret och pensla botten av en rektangulär form, cirka 20×30 cm.

2
Blanda mandel, kanel, ströbröd och socker. Lägg det första filloarket i formen och pensla det med smör. Strö över mandelhacket. Fortsätt likadant med resten av filloarken. Det ska vara många lager.

3
Skåra ut kakor i fyrkanter, cirka 20 st. Pensla översta lagret med vatten och lägg över ett bakplåtspapper. Grädda kakan i 150 graders ugn ca 1 timme.

4
Koka upp socker, vatten och citronsaft till sockerlagen. Låt den koka på svag värme cirka en kvart. Låt lagen svalna och häll den över den färdiggräddade kakan så att allt täcks. Ställ kakan åt sidan cirka två timmar. Skär sedan varje fyrkant i trekanter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top