Du behöver
- 6 dl blomkål riven
- 6 dl gräddfil eller filmjölk
- 0.5 dl purjolök hackad
- 0.5 tsk örtsalt
- 2 msk gelatinpulver
Gör så här
1
Blanda allt utom gelatin. Smält gelatinet enligt anvisning på förpackningen och rör ner det upplösta gelatinet i blomkålsblandningen.
2
Häll smeten i en oljad form (1 1/2 liter). Låt formen stå kallt tills moussen stelnat, cirka 1 timme. Doppa formen ett ögonblick i varmt vatten och stjälp upp moussen på ett serveringsfat. Lägg små melonklyftor runt om och på moussen. Servera gärna rökt skinka och vitt brytbröd till.
För att göra rödbetsmousse, byt ut blomkål mot 8 dl färska, kokta och rivna rödbetor. Följ i övrigt receptet på blomkålsmousse. Blandad med 1/2-1 dl blötlagda, hackade katrinplommon, passar rödbetsmoussen perfekt på julbordet.
Ett recept från Ottsjökocken Lars-Göran Larsson.
Välj bröd som passar vid eventuell allergi.