Bondbröd

Du behöver 6 dl grahamsmjöl 1 msk anis 1 msk fänkål 50 g margarin 6 dl kokande vatten 1.5 msk salt 2 msk sirap mörk...


4 portioner

Du behöver

  • 6 dl grahamsmjöl
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 50 g margarin
  • 6 dl kokande vatten
  • 1.5 msk salt
  • 2 msk sirap mörk
  • 6 dl kallt vatten
  • 100 g jäst
  • vetemjöl ca 2,7 liter special

Gör så här

1
Häll grahamsmjöl, finstötta kryddor och margarin i en bunke. Häll på kokande vatten och rör kraftigt. Tillsätt salt, sirap och kallt vatten. Spara 1/2 dl av det kalla vattnet och rör ut jästen i det. Häll jästen i degblandningen. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen väl och låt den jäsa 30 minuter.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Baka ut till fyra runda bröd, strö lite grahamsmjöl över och skåra dem. Jäs ytterligare 20-30 minuter.

4
Grädda cirka 30 minuter längst ner i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Receptet kommer från Bakstugan i När på Gotland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top