Du behöver
- 6 dl grahamsmjöl
- 1 msk anis
- 1 msk fänkål
- 50 g margarin
- 6 dl kokande vatten
- 1.5 msk salt
- 2 msk sirap mörk
- 6 dl kallt vatten
- 100 g jäst
- vetemjöl ca 2,7 liter special
Gör så här
1
Häll grahamsmjöl, finstötta kryddor och margarin i en bunke. Häll på kokande vatten och rör kraftigt. Tillsätt salt, sirap och kallt vatten. Spara 1/2 dl av det kalla vattnet och rör ut jästen i det. Häll jästen i degblandningen. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen väl och låt den jäsa 30 minuter.
2
Sätt ugnen på 200 grader.
3
Baka ut till fyra runda bröd, strö lite grahamsmjöl över och skåra dem. Jäs ytterligare 20-30 minuter.
4
Grädda cirka 30 minuter längst ner i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Receptet kommer från Bakstugan i När på Gotland.