Du behöver
- 175 g smör
- 1 3/4 dl socker
- 2 ägg
- 1 kuvert saffran (1/2 g)
- 200 g fint durumvetemjöl
- ca 200 g durumsiktemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 50 g hackad mandel
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Rör det rumsvarma smöret och sockret ljust och luftigt. Rör i äggen, ett i taget. Lös upp saffranet i några msk kokande vatten och blanda i. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten (det går fint att blanda i matberedare). Hacka mandeln fint och blanda till sist också ner den i degen.
3
Häll ut degen på bakbordet och arbeta snabbt ihop den. Dela degen i bitar och rulla ut till smala längder, lika långa som plåten. Lägg i kylskåpet en stund.
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Klä plåten med bakplåtspapper. Lägg på längderna och platta till dem med baksidan av handen. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter, tills längderna är guldgula. Ta ut plåten och skär dem i sneda bitar medan de är varma.
Bakom det här receptet står Brita Osler som driver bagarstugan på Ven i Öresund.
Durumsiktemjölet, som kan vara svårt att få tag på, kan ersättas med 1/3 grahamsmjöl och 2/3 vetemjöl.