Ciabatta

Du behöver Dag 1: 0.5 tsk torrjäst 2 dl kallt vatten 3.5 dl vetemjöl special Dag 2: 2 tsk torrjäst 1.5 dl Ljummet vatten 4.5...


6 portioner

Du behöver

Dag 1:

0.5 tsk torrjäst
2 dl kallt vatten
3.5 dl vetemjöl special

Dag 2:

2 tsk torrjäst
1.5 dl Ljummet vatten
4.5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
2.5 msk olivolja

Gör så här

1
Dag 1: Arbeta samman torrjäst, vatten och mjöl till en deg. Den ska helst jäsa övertäckt i kylskåp cirka 10 timmar för att brödaromen ska komma till sin rätt, men du kan ta ut den efter några timmar.

2
Dag 2: Rör samman alla ingredienserna samt tillsätt dag 1-degen. En ciabattadeg hör till det lösaste som finns. Men, fall inte för frestelsen att tillsätta mer mjöl. Då förändrar du karaktären på brödet. Olja en form, cirka 25×30 cm, platta ut degen i formen och jäs den i cirka 2 1/2 timme under bakduk på varm och dragfri plats.

3
Dela sedan degen i 6 lika stora rektanglar. Drag lite i hörnorna. Lägg över bitarna på en papprad plåt. Pudra över lite mjöl. Jäs dem övertäckta cirka 1 timme.

4
Sätt ugnen på 275 grader. Grädda bröden mitt i ugnen. Sänk värmen till 250 grader när du sätter in bröden. Grädda i 20 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Ciabattabröd kommer från norra Italien i trakten av Como. Brödet är mjukt inuti och har en härligt smakrik skorpa som ges av olivoljan. Det är därför viktigt för resultatet att använda en bra olivolja med mycken fräschhet och fruktighet.
För bekväma bagare kan vi berätta att det finns bra ciabattamix att köpa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top