Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 1 msk salt
- 1 tsk strösocker
- 3 dl rågsikt
- vetemjöl ca 11 dl
- 1 msk olivolja
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet samt salt och socker. Rör om och tillsätt rågsiktsmjölet. Häll i det mesta av vetemjölet, degen ska vara ganska lös. Arbeta degen 7-8 minuter, gärna med elvispens degkrokar eller i köksmaskin. Klappa in olivolja lätt i degen och platta ut lagom så att den ryms att jäsa direkt på plåt. Täck med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.
2
Platta ut degen lite mer med mjölad hand och skär den i 8-10 portionsbitar. Låt jäsa i 30 minuter.
3
Värm ugnen till 200 grader. Grädda bröden cirka 25 minuter.
Ciabatta är ett smakrikt, italienskt ganska segt bröd som fått jäsa länge. Det bakas ofta direkt i butikerna och säljs till ett kilopris på 60-70 kronor. Visst är det färdigköpta brödet gott och bekvämt. Men bakar du själv kostar det cirka 9 kronor per kilo, exklusive elförbrukning. Ciabattamixen som finns att köpa är också ett bra alternativ och kostar ungefär 13 kronor för ett kilo bröd.