Ciabatta

Du behöver 25 g jäst 5 dl kallt vatten 1 msk salt 1 tsk strösocker 3 dl rågsikt vetemjöl ca 11 dl 1 msk olivolja...


8 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 11 dl
  • 1 msk olivolja

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet samt salt och socker. Rör om och tillsätt rågsiktsmjölet. Häll i det mesta av vetemjölet, degen ska vara ganska lös. Arbeta degen 7-8 minuter, gärna med elvispens degkrokar eller i köksmaskin. Klappa in olivolja lätt i degen och platta ut lagom så att den ryms att jäsa direkt på plåt. Täck med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.

2
Platta ut degen lite mer med mjölad hand och skär den i 8-10 portionsbitar. Låt jäsa i 30 minuter.

3
Värm ugnen till 200 grader. Grädda bröden cirka 25 minuter.


Kommentar:
Ciabatta är ett smakrikt, italienskt ganska segt bröd som fått jäsa länge. Det bakas ofta direkt i butikerna och säljs till ett kilopris på 60-70 kronor. Visst är det färdigköpta brödet gott och bekvämt. Men bakar du själv kostar det cirka 9 kronor per kilo, exklusive elförbrukning. Ciabattamixen som finns att köpa är också ett bra alternativ och kostar ungefär 13 kronor för ett kilo bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top