Citrontårta med kanelglass och druvor

Du behöver Botten: 4 dl vetemjöl 2 msk strösocker 0.5 tsk salt 150 g smör kallt 3 msk vatten iskallt Fyllning: 3 dl strösocker 2...


12 portioner

Du behöver

Botten:

4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör kallt
3 msk vatten iskallt

Fyllning:

3 dl strösocker
2 st ägg
100 g smör smält, avsvalnat
2 st citron saft och rivet skal

Kanelglass:

1 l vaniljglass
3 tsk kanel malen

Garnering:

1 st vindruvor blå och gröna
2 msk honung
citronskal strimlat

Gör så här

1
Häll mjöl, socker och salt i en bunke. Skiva ner det kalla smöret och smula in det hastigt i mjölblandningen. Tillsätt iskallt vatten och knåda ihop. Linda in degen i plast och lägg den i kylen en timme.

2
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp degen på ett lätt mjölat underlag och kavla ut den så att den täcker en 28 cm rund pajform. Klä formen med degen upp på kanterna. Pricka botten med en gaffel och grädda pajskalet 15 minuter. Låt kallna.

3
Vispa ägg och socker pösigt tills blandningen är ljusgul. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under omrörning. Tillsätt slutligen saft och finrivet skal av citron. Häll fyllningen i pajskalet. Baka pajen cirka 25 minuter i ugnen tills fyllningen “stannat” och fått aningen färg.

4
Låt vaniljglassen mjukna något och blanda i kanel.

5
Halvera och kärna ur druvorna. Värm dem i honung i en kastrull. Servera dem ljumma till citrontårtan och den kalla glassen.


Kommentar:
Gör tårtan en dag i förväg så att den hinner stelna något, men fortfarande är härligt krämig inuti. Kanelglassen rör du också ihop dagen före.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top