Citruspaj i kanderat skal

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 1.5 msk vatten Kandering: 2 msk strösocker Fyllning: 1 st citron 1 st lime 3 st...


10 portioner

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
1.5 msk vatten

Kandering:

2 msk strösocker

Fyllning:

1 st citron
1 st lime
3 st ägg
1.25 dl strösocker
2 dl crème fraîche
250 g kesella gourmet

Garnering:

godisägg
mynta eller citronmeliss
florsocker att sikta över

Gör så här

1
Använd gärna matberedare till degen. Mät upp mjölet i beredningsskålen och klicka i det kylskåpskalla smöret. Bearbeta till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta bara hastigt samman degen som absolut inte får överarbetas. (Det går förstås också bra att göra degen helt för hand.) Låt den vila kallt i 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Strö över sockret och snurra formen så att det fördelas jämnt. Grädda i 225 grader i 12-15 minuter.

2
Tvätta citrusfrukterna noggrant. Riv citronskalet. Pressa ut saften ur citron och lime och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt crème fraîche och kesella. Blanda om och tillsätt citrussaft och rivet citronskal. Fyll pajskalet och grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 35 minuter.

3
Låt svalna och dekorera med godisägg, blad av mynta eller citronmeliss och sikta florsocker över alltsammans.


Kommentar:
En frisk och fluffig efterrätt där pajskalet beströs med socker innan det förgräddas och därmed får en delikat kandering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top