Du behöver
- 50 g jäst
2 dl rårörd lingonsylt
4 dl ljummet vatten
5 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl Special
2 msk olja
1/2-1 msk salt
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lingon, vatten, rågmjöl och 3 dl av vetemjölet. Kör i matberedare, eller rör för hand, till en jämn tunn deg.
2
Låt jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek.
3
Tillsätt, olja, salt och resten av mjölet, eller så mycket att det blir en fast, seg och härlig deg. Kör degen minst 8 minuter i matberedare. Arbetar du degen för hand så blir det ett bra resultat efter cirka 15 minuters hårt arbete.
4
Låt degen jäsa cirka 30 minuter, eller till dubbel storlek. Dela degen i två delar och forma till två stora bollar. Gör ett kryss eller ett par ränder i degen. Strö gärna lite mjöl över också. Låt bröden jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Grädda bröden i 175 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.
Variation: Byt ut rågmjöl och vetemjöl mot rågsikt med vetemjöl.