Dagmarbröd

Du behöver 50 g jäst 2 dl rårörd lingonsylt 4 dl ljummet vatten 5 dl grovt rågmjöl 9 dl vetemjöl Special 2 msk olja 1/2-1...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
    2 dl rårörd lingonsylt
    4 dl ljummet vatten
    5 dl grovt rågmjöl
    9 dl vetemjöl Special
    2 msk olja
    1/2-1 msk salt

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lingon, vatten, rågmjöl och 3 dl av vetemjölet. Kör i matberedare, eller rör för hand, till en jämn tunn deg.

2
Låt jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek.

3
Tillsätt, olja, salt och resten av mjölet, eller så mycket att det blir en fast, seg och härlig deg. Kör degen minst 8 minuter i matberedare. Arbetar du degen för hand så blir det ett bra resultat efter cirka 15 minuters hårt arbete.

4
Låt degen jäsa cirka 30 minuter, eller till dubbel storlek. Dela degen i två delar och forma till två stora bollar. Gör ett kryss eller ett par ränder i degen. Strö gärna lite mjöl över också. Låt bröden jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Grädda bröden i 175 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.


Kommentar:
Variation: Byt ut rågmjöl och vetemjöl mot rågsikt med vetemjöl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top