Gör så här
1
Skala potatisarna och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt dem ånga av väl. Mosa dem med potatispress eller -stöt. Blanda ner grädde, uppvispat ägg (resten av ägget används i petit-choudegen), peppar och salt.
3
Petit-choudeg: Koka upp vattnet med smöret. Tillsätt vetemjölet och rör med en trägaffel tills degen släpper kastrullens botten och kant. Ta kastrullen av plattan. Låt smeten svalna någon minut. Rör ner ägg, ett i taget, och rör degen slät mellan varje.
5
Blanda potatismoset och smeten. Sätt degen i toppar med två skedar på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ungefär 25 minuter till gyllene färg.
6
Eller grädda i olja i fritös till gyllene yta. Värmen får inte vara för stark så att potatisen inte hinner bli genomgräddad innan ytan mörknar för mycket. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Serveras varma.
8
Gott till: Stekt fisk, alla sorters stek, grillad eller marinerad/stekt kyckling, gås eller anka.
Tips! Gör potatisrätten klar på plåten i god tid. Sätt plåten i ugnen när gästerna kommer och servera nygräddade Dauphinepotatisar.