Dauphinepotatis

Du behöver 500 g potatis av mj vatten salt 3 msk vispgrädde ägg 1 krm vitpeppar 1 krm salt Petit-choudeg: 1 dl vatten 50 g...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g potatis av mj
  • vatten salt
  • 3 msk vispgrädde
  • ägg
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Petit-choudeg:

1 dl vatten
50 g smör
1 dl vetemjöl
ägg

Gör så här

1
Skala potatisarna och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt dem ånga av väl. Mosa dem med potatispress eller -stöt. Blanda ner grädde, uppvispat ägg (resten av ägget används i petit-choudegen), peppar och salt.

2

3
Petit-choudeg: Koka upp vattnet med smöret. Tillsätt vetemjölet och rör med en trägaffel tills degen släpper kastrullens botten och kant. Ta kastrullen av plattan. Låt smeten svalna någon minut. Rör ner ägg, ett i taget, och rör degen slät mellan varje.

4

5
Blanda potatismoset och smeten. Sätt degen i toppar med två skedar på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ungefär 25 minuter till gyllene färg.

6
Eller grädda i olja i fritös till gyllene yta. Värmen får inte vara för stark så att potatisen inte hinner bli genomgräddad innan ytan mörknar för mycket. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Serveras varma.

7

8
Gott till: Stekt fisk, alla sorters stek, grillad eller marinerad/stekt kyckling, gås eller anka.


Kommentar:
Tips! Gör potatisrätten klar på plåten i god tid. Sätt plåten i ugnen när gästerna kommer och servera nygräddade Dauphinepotatisar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top