Du behöver
- 2 dl extra tjock vaniljsås
- 4 ark filodeg
- ca 5 dl färska hallon och blåbär
- 1 msk olja, t.ex. rapsolja
- florsocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader.
2
Gör i ordning vaniljkrämen. Använd gärna pulver, men späd den med mindre vätska än vad som anges för kräm. Den blir extra god om du rör ut den med grädde.
3
Ta försiktigt ut degarken ur förpackningen men vik bara ut ett i taget, de torkar fort. Skär bort en bit av varje ark så att de blir kvadratiska. Lägg ut ett ark. Bottna med en matsked vaniljkräm, cirka 3 msk färska bär och överst en matsked vaniljkräm. Vik in hörnen mot mitten och vrid ihop till ett knyte. Klipp eventuellt av lite fillodeg så att knytet inte blir för högt. Pensla det direkt med olja. Grädda knytena snarast i cirka 7 minuter.
4
Passera några färska hallon genom en liten sil så får du en trögflytande hallonsås att garnera med. Strö över florsocker.
Filodeg kallas också strudeldeg och finns i välsorterade matbutiker.