Du behöver
- 8 skiva formbröd eller ljus kavring
- 2 st gula lökar
- smör till stekning
- 4 st hårdkokta ägg
- 1 st ansjovisfiléer (100 g)
- 3.5 msk hackad dill eller persilja
- 4 msk crème fraîche eller gräddfil
- vitpeppar
- salt ev.
Gör så här
1
Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk på svag värme i smör eller olja.
2
Skala och hacka äggen. Låt ansjovisfiléerna rinna av (men spara lite av spadet) och hacka dem.
3
Blanda den frästa löken med hackat ägg och ansjovis, hetta upp det och blanda i hackad dill eller persilja och dessutom lite crème fraîche eller gräddfil.
4
Dra pannan av plattan och kryddda med vitpeppar och eventuellt salt (eller lite av ansjovisspadet). Låt gubbröran svalna och fördela den sedan mellan dubbla brödskivor. Vira in i plastfolie och låt vila svalt innan det är dags för picknick.
5
När smörgåsarna ska ätas skär man dem på snedden i snibbar med en vass kniv, så är de lättast att äta i handen.
Perfekt som picknickmat, inte minst tillsammans med böcklingbollar och sommarpotatissallad.