Fårost- och bulgurdolmar i sås

Du behöver 4 stora mangoldblad eller spenatblad 1 1/2 dl vatten 1 1/2 dl bulgurvete 1/2 dl gräddfil 1/2 tsk torkad basilika 1 dl finhackad...


2 portioner

Du behöver

  • 4 stora mangoldblad eller spenatblad
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl bulgurvete
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 50 g fint tärnad fårost
  • salt
  • vitpeppar
  • Tomatsås:
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk brun farin
  • 1/2-1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 3 stora tomater
  • 1 dl vatten

Gör så här

1
Ta bort de grova stjälkarna och koka mangoldbladen 30 sekunder så de blir mjuka. Spola dem i kallt vatten.

2
Koka upp 1 1/2 dl vatten och häll det över bulgurvetet och låt det dra cirka 30 minuter. Alternativt: lägg bulgurvetet i blöt några timmar så behöver det bara ett hastigt uppkok. Blanda bulgur med gräddfil, basilika, purjo och fårost. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg ut de gröna bladen och fördela fyllningen på. Rulla ihop till dolmar.

3
Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs dem lätt i oljan tillsammans med kryddorna.

4
Skålla och hacka tomaterna och tillsätt dem samt vatten (eller en burk tomater). Låt puttra tills tomaterna smält ihop med resten.


Kommentar:
Ett bra alternativ till bulgur är korngryn.
Anna Einarsson är kock på Fresh på S:t Eriksgatan i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top