Festkringla

Du behöver 100 g smör/margarin 3 1/2 dl mjölk 1/2 pkt (25 g) jäst 1 1/2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk nystötta kardemumma-...


1 portion

Du behöver

  • 100 g smör/margarin
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1/2 pkt (25 g) jäst
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk nystötta kardemumma-
  • kärnor
  • ca 1 liter (600 g) vetemjöl
  • Fyllning:
  • 75 g mjukt smör/margarin
  • 150 g riven mandelmassa
  • 1/2 dl apelsinmarmelad
  • 1 msk finhackat syltat
  • apelsinskal
  • 1 dl russin
  • 1 dl (65 g) hackad
  • sötmandel
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Garnering:
  • ca 1 msk mandelspån
  • 1 dl florsocker
  • 3/4 msk vatten

Gör så här

1
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Rör ut jästen i lite av det varma degspadet i en bunke. Häll i resten och tillsätt sedan salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Spara cirka 1 dl till utbakning.

2
Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunken. Arbeta för hand med stadig träsked. Eller använd maskin. Några minuter brukar räcka. Pudra lite mjöl över degen, täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar cirka 45 minuter.

3
Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med den rivna mandelmassan, apelsinmarmeladen och apelsinhacket.

4
Arbeta ihop den jästa degen ordentligt i bunken. Ta upp den på väl mjölat bakbord och knåda den helt kort. Kavla ut den så att den blir 22×90 centimeter. Bred ut mandelblandningen på degplattan och strö på russin och hackad mandel. Rulla ihop plattan från långsidan. Forma den till en kringla på en papprad plåt.

5
Låt kringlan jäsa cirka 40 minuter under bakduk. Skär mycket försiktigt skåror i den jästa kringlan med ett gammaldags rakblad eller en skarp kniv. Du får nämligen inte trycka ihop kringlan.

6
Pensla med uppvispat ägg och grädda kringlan i nedre delen av ugnen, som bör vara 200 grader varm. Det tar cirka 25 minuter för kringlan att bli färdig. Låt den svalna under bakduk på galler.

7
Rosta mandelspånen vackert guldgula i ugnen. Blanda florsocker med vatten till en ganska tunn glasyr. Ringla glasyren över kringlan och strö på mandelspånen genast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top