Du behöver
- 500 g fiskfilé, torsk eller kolja, färsk eller fryst
- 1/2 tsk salt
- grovkrossad blandad peppar
- Sås:
- 1 1/2 msk smör eller margarin
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 msk fiskfond + 3 dl vatten
- 3 msk vispgrädde
- salt och vitpeppar
- Paprikatopp:
- 2 röda eller 1 gul + 1 röd paprika
- 1 msk smör, margarin eller olja
- 1 msk (äppelcider)vinäger
- salt
- vitpeppar
Gör så här
1
Fryst fisk halvtinas. Skär bort eventuella fiskben. Dela fiskfilén i mindre bitar och lägg i en liten panna. Salta och peppra.
2
Smält smöret, rör ner mjölet och vispa i fond och vatten. Koka såsen 3 minuter. Smaka av med grädde, salt och peppar. Häll såsen över fisken. Sjud fisken 3-4 minuter under lock eller täckt med smörpapper tills bitarna nätt och jämnt är vita rakt igenom.
3
Fräs under tiden finstrimlad paprika mjuk i fett. Ringla över vinäger, salta och peppra. Sjud 3-4 minuter under lock. Skeda upp strimlorna ovanpå fisken.
4
Servera med kokt ris.
Förvara paprikor svalt, men inte kallt. 7-12 plusgrader är lagom. När de ska ätas smakar paprikor bäst rumstempererade.