Fläderbloms- och krusbärssaft

Du behöver 30 st Fläderbärsklasar 1 l krusbär 2 st kvistar citronmeliss 50 g citronsyra 2 l vatten 3 l strösocker 2 krm natriumbensoat Gör...


3 portioner

Du behöver

  • 30 st Fläderbärsklasar
  • 1 l krusbär
  • 2 st kvistar citronmeliss
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 3 l strösocker
  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här

1
Välj vita fräscha blomklasar. Skölj och låt dem rinna av. Skölj, snoppa och skiva krusbären. Skölj citronmelissen.

2

3
Lägg blommor, bär och citronmeliss i en noga diskad stenkruka eller rostfri bunke. Häll på citronsyran.

4
Koka upp vatten och socker. Häll det kokhett över ingredienserna i krukan. Rör om och bind över med smörpapper eller folie. Låt stå svalt 5 dygn.

5

6
Sila saften. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör ner det. Fyll saften på väldiskade flaskor, ända upp. Sätt på kapsyler sköljda i hett vatten med natriumbensoat i, eller korka med kokta korkar.


Kommentar:
Krusbär ersätter citroner i det här receptet. De ska inte vara helt mogna, vilket brukar passa bra när flädern blommar efter midsommar. Använd annars frysta blommor. Röda krusbär ger en vackert rosaskimrande saft när den späds ut.
Om du väljer att frysa saften kan du minska på sockret.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top