Du behöver
- 200 g mörk blockchoklad
- 1 msk rom punsch eller konjak
- 1 msk kaffe starkt
- 1.5 dl strösocker
- 150 g smör
- 1.5 dl sötmandlar malda
- 0.5 tsk bakpulver
- 5 st ägg delade i gulor och vitor
Gör så här
1
Bryt sönder chokladen och smält den tillsammans med rom/punsch/konjak, kaffe, socker och smör i en kastrull, som ställs i en större kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden tills allt är smält.
2
Lyft kastrullen ur vattenbadet och rör ner malda mandlar (måste malas i mandelkvarn) blandade med bakpulvret. Rör ner äggulorna, en i taget.
3
Vispa vitorna till hårt skum med några saltkorn. Vänd först ner lite av vitorna så att smeten blir tunnare. Vänd slutligen ner resten av vitorna.
4
Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö med kokos om så önskas. Skeda smeten i formen och grädda på nedre falsen i 175 grader 50-60 minuter. Prova med en sticka, som ska komma torr ur en färdig kaka. Låt svalna i 15 minuter i formen innan kanten avlägsnas. Tårtan är hållbar. Den kan förvaras svalt med en tallrik över formen i minst en vecka. Dofta till sist florsocker över vid servering.
Tårtan är helt utan mjöl så att också glutenkänsliga kan ge sig hän.
Till tårtan måste mandlarna malas i kvarn, finfördelning i matberedare duger inte.
Om tårtan inte blir alldeles slät på toppen gör det inget, pudra bara över florsocker innan flaggorna sticks i, eller ytan täcks med jordgubbar.