Flaggtårta

Du behöver 200 g mörk blockchoklad 1 msk rom punsch eller konjak 1 msk kaffe starkt 1.5 dl strösocker 150 g smör 1.5 dl sötmandlar...


16 portioner

Du behöver

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 1 msk rom punsch eller konjak
  • 1 msk kaffe starkt
  • 1.5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1.5 dl sötmandlar malda
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 5 st ägg delade i gulor och vitor

Gör så här

1
Bryt sönder chokladen och smält den tillsammans med rom/punsch/konjak, kaffe, socker och smör i en kastrull, som ställs i en större kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden tills allt är smält.

2
Lyft kastrullen ur vattenbadet och rör ner malda mandlar (måste malas i mandelkvarn) blandade med bakpulvret. Rör ner äggulorna, en i taget.

3
Vispa vitorna till hårt skum med några saltkorn. Vänd först ner lite av vitorna så att smeten blir tunnare. Vänd slutligen ner resten av vitorna.

4
Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö med kokos om så önskas. Skeda smeten i formen och grädda på nedre falsen i 175 grader 50-60 minuter. Prova med en sticka, som ska komma torr ur en färdig kaka. Låt svalna i 15 minuter i formen innan kanten avlägsnas. Tårtan är hållbar. Den kan förvaras svalt med en tallrik över formen i minst en vecka. Dofta till sist florsocker över vid servering.


Kommentar:
Tårtan är helt utan mjöl så att också glutenkänsliga kan ge sig hän.
Till tårtan måste mandlarna malas i kvarn, finfördelning i matberedare duger inte.
Om tårtan inte blir alldeles slät på toppen gör det inget, pudra bara över florsocker innan flaggorna sticks i, eller ytan täcks med jordgubbar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top