Fläskfilé Sophia

Du behöver fläskfilé ca 600 g Potatisgratäng: 1 kg potatis t 2 dl vispgrädde 1 st ägg 1.5 tsk salt 2.5 krm svartpeppar nymald 1.5...


4 portioner

Du behöver

  • fläskfilé ca 600 g

Potatisgratäng:

1 kg potatis t
2 dl vispgrädde
1 st ägg
1.5 tsk salt
2.5 krm svartpeppar nymald
1.5 st pressade vitlöksklyftor
2 msk parmesanost nyriven

Parmesanchips:

parmesanost ca 1 dl nyriven

Madeiralöksås:

1 st lök grovt hackad gul
0.5 msk olivolja
2 msk strösocker
1 msk vatten
1 msk vinäger
3 dl vatten
1 msk kalvfond (från flaska)
1 msk soja
1 msk madeira
0.75 msk maizenaredning för mörka såser
salt
peppar

Att äta till:

2 st gurka rätt små gurkor
sockerärter ca 200 g
2.5 st purjolök
1 st morot

Gör så här

1
Putsa fläskfilén fri från hinnor och fett. Skär filén i cirka 3 cm tjocka skivor och lägg dem i kylen så länge.

2
Potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram och pensla med matfett en ganska liten (cirka 18×14 cm) ugnssäker form, som gratängen kan bli cirka 5 cm hög i. Vispa ihop grädde och ägg med salt, peppar, vitlök och ost.

3
Skala potatisen och skiva den mycket tunt, helst i maskin. Lägg skivorna (snabbt, de mörknar fort) platt, jämnt och tätt i den smorda formen. Häll över gräddblandningen. Grädda 50-60 minuter tills potatisen känns mjuk och ytan fått färg.

4
Låt gratängen svalna 15-20 minuter. Skär den sedan i fina kuber, ungefär 5x5x5 cm stora, och håll dem varma.

5
Förbered <b>parmesanchipsen</b> när gratängen står i ugnen: Riv osten fint på rivjärn. Fördela rivet i 16 små högar på en plåt med bakplåtspapper. Minska ugnsvärmen till 175 grader när potatisgratängen börjar bli klar. Ta ut den och sätt plåten med ost i ugnen. Efter 6-7 minuter ska osten ha smält till drygt femkronorsstora chips som serveras kalla.

6
Såsen: Fräs löken i oljan tills den är mjuk och glansig, men inte brynt. Smält sockret lite brunt med 1 msk vatten i stekpanna. Tillsätt vinäger, vatten, kalvfond, soja och madeira och sjud några minuter. Rör i den mjukfrästa löken. Smaka av med salt och peppar.

7
Hetta upp såsen strax före servering och red av den med maizenaredning.

8
Att äta till: Skär av 10-12 cm från änden på gurkorna. Skär bitarna i tunna skivor på längden, men så att de sitter ihop. Koka bitarna i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Dra ut skivorna till en solfjäder vid uppläggningen.

9
Lägg sockerärterna i kokande lättsaltat vatten och koka dem nätt och jämnt mjuka, 3-5 minuter. (Eller enligt anvisning på djupfrystpaketet.) Snitta upp och skölj purjolökarna noggrant. Skär och koka drygt centimetertjocka skivor. Skala moroten, hyvla band på längden och koka dem som hastigast.

10
Fläskfilén: Platta till filéskivorna med handen och stek dem till fin färg, 3-4 minuter på varje sida, och så att de är en aning rosafärgade inuti.


Kommentar:
Passar utmärkt som huvudrätt i en middag tillsammans med Pepparrotslax på toast som förrätt och Mandelrabarber med kardemummasås som efterrätt (klicka på rubrikerna nedan för recept).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top