Fransysk chokladtårta

Du behöver 175 g margarin eller smör 175 g mörk blockchoklad 2 dl strösocker 3 st äggulor 1 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker konjak whisky...


12 portioner

Du behöver

  • 175 g margarin eller smör
  • 175 g mörk blockchoklad
  • 2 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • konjak whisky eller rom
  • 3 st äggvitor
  • florsocker

Gör så här

1
Smält matfettet. Ta kastrullen från värmen. Bryt ner chokladen i det varma fettet och låt den smälta under omrörning. Blanda i sockret. Tillsätt gulorna, en i taget under kraftfull omrörning. Rör i mjölet, blandat med vaniljsocker. Blanda i smaktillsats. Vispa vitorna till riktigt hårt skum och vänd varsamt ner det i smeten.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Häll smeten i en väl smord och bröad form (cirka 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Grädda direkt, cirka 40 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad, utan lite “rå” inuti. Det är det som gör den så god.

4
Lossa tårtan försiktigt från kanten på formen och låt den kallna under press, till exempel en skärbräda med mortel på, så att den blir platt och fin.

5
Pudra sedan över florsocker. Skär tårtan i bitar och servera med färska jordgubbar och vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top