Galaktoboreko (vaniljkrämspaj)

Du behöver 250 g fillodeg 150-200 g smör 1 msk kanel Sockerlag: 3 1/2 dl strösocker 2 1/2 dl vatten 1 msk citronsaft Vaniljkräm: 5...


16 portioner

Du behöver

  • 250 g fillodeg
  • 150-200 g smör
  • 1 msk kanel
  • Sockerlag:
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk citronsaft
  • Vaniljkräm:
  • 5 påsar kok marzán vaniljsås
  • 1 dl strösocker
  • 7 1/2 dl mjölk

Gör så här

1
Tina fillodegen ett dygn i kylskåp. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Värm och rör om tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.

2
Häll mjölken i en teflonkastrull. Vispa ner marzánpulver och socker. Värm och rör om tills krämen kokar ordentligt. Ta den från värmen och låt den kallna. Det ska vara en tjock och fast kräm.

3
Smält smöret. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en ugnsform cirka 30×25 cm med smält smör. Dela fillodegen på mitten och lägg den i formen. Pensla med smör. Varva tills hälften av fillodegen är använd. Fördela vaniljkrämen ovanpå. Avsluta med resten av fillodegen och pensla med smör mellan varven. Skär pajen i 16 bitar med en vass kniv. Grädda i 45 minuter. Ta ut den och häll på sockerlagen. Strö på kanel. Servera ljummen eller kall.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top